10 günlük bayram tatili, bilhassa kamu sektöründe çalışanları memnun ediyor ancak sıhhat sorunları yaşayanlarda sorunlara yol açabiliyor. Çünkü poliklinikler çalışmıyor, nöbetçi ekip yatan hastalara yeterli olamıyor, hasta yatışı ve taburcu işlemleri yapılamıyor ve hastalar bazı ilaçlarına erişemiyor.İlişkili Haberler
Kurban Bayramı tatilinin 10 güne uzatılması kamu çalışanlarında memnuniyet yaratıp yurtiçi turizm sektörünün hareketlenmesine katkı sağlayacak olsa da sıkıntılara da sebep olabiliyor.
Sağlık kurumlarında yaşananlar, bu sıkıntıların başında geliyor. Çünkü uzun tatillerde ortaya çıkan tablolar ağırbaşlı ve art dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Gazete Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre, devlet hastanelerinde çalışan bir öbek hekim ve hemşire bu çeşit uzun tatillerde yeterli sıhhat hizmeti alamayan, tedavileri geciken hastalar adına, vazife yaptıkları hastanelerin uzun tatillerin dışında tutulmasını istiyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, “Resmi tatillerde devlet hastanelerinde poliklinik hizmetleri verilmiyor. Bunun yanında cemiyet sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, verem harp birimleri, kamu sağlığı laboratuvarları gibi gündüz aleni olan birinci basamak sıhhat kuruluşları da kapalı oluyor. Durum üniversite hastanelerinde de farklı değil” dedi.
“NÖBETÇİ SAĞLIK PERSONELİ YETERLİ OLMUYOR”
İkizceli’ye göre sıkıntı tam bu noktada başlıyor. Türkiye genelinde bütün acil servisler 7/24 hizmet verse de bayramlarda bu servisler de tam kapasite ile çalışmadığı için nöbetçi sağlık personeli ihtiyaca hiçbir şekilde cevap veremiyor.
“ACİL DIŞINDA BAŞVURULACAK KURUM YOK”
Bayram tatili boyunca acil olmayan hastaların başvurabileceği bir devlet kurumu olmadığını belirten Prof. Dr. İbrahim İkizceli, şunları söyledi:
“İlacı biten hastalar, kronik şikâyeti olanlar, kontrole gelmesi gerekenler, tetkik edilenler, tedavileri düzenlenme aşamasında olanlar, hayati tehlike oluşturmayan kolay şikâyetleri bulunanlar, tetkik ve tedavileri için hususi uzmanlık dalı hekimlerine gereksinim duyanlar uzun tatil dönemlerinde bu ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bayramlarda artan trafik kazaları, çocuklarda düşmeler, Kurban Bayramı’nda sık karşılaşılan kesi vakaları, Ramazan Bayramı’nda şeker komaları ve yürek krizi gibi acil durumlarda belirgin artış olduğunu da yaptığımız araştırmada göstermiştik. Tatillerin uzatılması sıhhat kurumları için müsait değildir. İlle de uzatılması gerekiyorsa hastanelerin poliklinik, servis, görüntüleme ve laboratuvar birimlerinin tam kapasite olmasa bile çalışır durumda tutulması gereklidir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.